10-04-20

Veelgestelde vragen over situatie corona voor ZEVMB-gezinnen

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen aan Wij zien je Wel, sinds de corona-uitbraak. Wij hebben deze vragen zo zorgvuldig mogelijk beantwoord en zullen deze pagina blijven updaten met actuele informatie. 

Kom ik in aanmerking voor beschermingsmiddelen voor ons thuiszorgteam en voor onszelf als ouders bij de verzorging van ons kind?

Bij coronaklachten kunnen ouders een beroep doen op beschermingsmiddelen voor de zorgmedewerkers en voor zichzelf. De NVK (zie alinea 'Voorkomen van een infectie met het coronavirus') heeft vastgesteld dat ouders en verzorgenden van een ZEVMB-gezin vallen onder de RIVM-richtlijn voor de thuiszorg. De uitgifte van persoonlijke beschermingsmaterialen verloopt via regionale coördinatoren. Neem bij coronaklachten contact op met de coördinator in jouw regio. Mail ons als dit niet blijkt te werken op info@wijzienjewel.nl

Als er geen coronaklachten zijn, kom je niet in aanmerking voor persoonlijke beschermingsmiddelen.

 

Zijn er voor ons, onze gezinsleden en onze zorgverleners, testen beschikbaar wanneer er klachten passende bij een corona-infectie zijn?

Voor de ouders en zorgverleners wordt geadviseerd om bij coronaklachten laagdrempelig op een COVID-19-infectie te testen. Zij worden getest conform het testbeleid dat is opgesteld door het RIVM in overleg met de NVK met het oog op zorgcontinuïteit van de zorgtaken voor het kind.

Dit betekent dat ouders, zorgverleners vanuit PGB en andere verzorgenden met corona in aanmerking komen om getest te worden op corona. Advies is om hiervoor contact op te nemen met de behandelend arts van het kind (huisarts of kinderarts).

Voor broertjes/zusjes met coronaklachten is het advies om te overleggen met hun huisarts of er getest moet worden.

 

Mogen ouders die de zorgen voor hun zorgintensieve kinderen (zoals ZEVMB) hun andere kinderen naar kinderopvang brengen?

Ja, ouders die zelf voor hun zorgintensieve kinderen zorgen, vallen onder de definitie van ‘zorg’ uit de lijst van cruciale beroepen. Zij kunnen hun andere kinderen naar de opvang brengen. Lees de informatie op de website van de Rijksoverheid.

 

Door de corona-uitbraak is de zorg voor ons gezin nu anders dan voorheen. Hoe worden wij daarin ondersteund? En hoe moeten we dat regelen?

Het coronavirus heeft grote gevolgen voor de zorg van kinderen met ZEVMB, de zorg kan niet altijd doorgaan zoals je gewend bent. Om de zorg in deze tijd zo veel mogelijk door te kunnen laten gaan, heeft het ministerie van VWS extra maatregelen genomen voor pgb-houders in de langdurige zorg.

Heb jij thuis vervangende en/of extra zorg nodig? Dan kan je deze inkopen met een toeslag voor extra kosten vanwege het coronavirus. Daarmee kan je:

1.        meer uren zorg inkopen bij een zorgverlener waar u al een contract mee heeft;

2.        vervangende zorg inzetten;

3.        uw zorgverlener(s) betalen, ook als deze tijdelijk geen zorg kan leveren.

Er is een formulier waarmee je deze toeslag voor extra kosten kunt aanvragen. Dit formulier moet naar je eigen zorgkantoor gestuurd worden. Op verschillende sites van zorgkantoren is deze informatie en het formulier inmiddels ook terug te vinden.

Let op! Als je meer uren gaat declareren kan dit wel een effect hebben op andere toeslagen zoals huur en zorg toeslag.

 

Wat houden de PGB-maatregelen in?

De overheid heeft in samenwerking met de VNG en ZN de regelgeving voor PGB tijdelijk verruimd om de zorg in deze coronatijd door te kunnen laten gaan. Informatie en de meest gestelde vragen over deze maatregelen zijn te vinden op:

 

Er zijn aanwijzingen dat het ziekteverloop van het coronavirus bij kinderen met medische problemen, net als bij gezonde kinderen, ook relatief mild verloopt. Klopt dat?

Ja, dat klopt. Lees het standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde.

 

Waar kan ik als naaste van iemand met ZEVMB terecht voor een luisterend oor?

Stichting 2CU heeft een speciale hulplijn (kosteloos), waar je terecht kan voor ondersteuning als familielid of naaste van een kind met ZEVMB.

De hulplijn biedt geen professionele hulp, maar wel een luisterend oor en de mogelijkheid om samen naar oplossingen te zoeken. Juist in deze spannende tijden rondom de corona-uitbraak kan dit heel prettig zijn.

Meer informatie of bel direct: 085-0657193

 

Andere nuttige informatie: