10-04-20

Veelgestelde vragen over situatie corona voor ZEVMB-gezinnen

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen aan Wij zien je Wel, sinds de corona-uitbraak. Wij hebben deze vragen zo zorgvuldig mogelijk beantwoord en zullen deze pagina blijven updaten met actuele informatie. Laatste update: 14 juli 2020

 

Er zijn aanwijzingen dat het ziekteverloop van het coronavirus bij kinderen met medische problemen, net als bij gezonde kinderen, ook relatief mild verloopt. Klopt dat?

Ja, dat klopt. Lees het standpunt van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde en de studie naar de landelijke registratie naar COVID-19 bij kinderen. 

 

Zijn er voor ons, onze gezinsleden en onze zorgverleners, testen beschikbaar wanneer er klachten passende bij een corona-infectie zijn?

Ja vanaf 1 juni 2020 kan iedereen met klachten die passen bij het coronavirus zich laten testen. Wil je je laten testen? Bel 0800-1202 voor een afspraak om je te laten testen, of ga naar Rijksoverheid voor meer informatie.

 

Waar kan ik als naaste van iemand met ZEVMB terecht voor een luisterend oor?

Stichting 2CU heeft een speciale hulplijn (kosteloos), waar je terecht kan voor ondersteuning als familielid of naaste van een kind met ZEVMB.

De hulplijn biedt geen professionele hulp, maar wel een luisterend oor en de mogelijkheid om samen naar oplossingen te zoeken. Juist in deze spannende tijden rondom de corona-uitbraak kan dit heel prettig zijn.

Meer informatie of bel direct: 085-0657193

 

Wat kan ik doen als de zorg niet op de manier doorgaat zoals we gewend waren (voor corona)?

Het coronavirus heeft grote gevolgen voor de zorg van kinderen met ZEVMB, de zorg kan niet altijd doorgaan zoals je gewend bent. Om de zorg zo veel mogelijk door te kunnen laten gaan, had het ministerie van VWS extra maatregelen genomen voor pgb-houders in de langdurige zorg. Vanaf 1 juli 2020 zijn de meeste coronamaatregelen voor mensen met een PGB gestopt. Op de sites van de SVB en Per Saldo vind je de informatie en de meest gestelde vragen over deze maatregelen:

 

Belangrijke bronnen voor informatie over corona:

•             Corona infecties bij kinderen – NVK website

•             Algemene informatie: Landelijk inforium Corona infocentrum

•             Ondersteuning: fonds voor kwetsbare kinderen thuis in Corona-tijd