Hulpmiddelen en voorzieningen zijn onmisbaar voor mensen met ZEVMB en hun gezinsleden. Het zijn er heel wat: van medische hulpmiddelen tot hulp bij liggen, zitten, bewegen, tillen en ondersteunen. En geen gezin ontkomt aan een woningaanpassing. Het gaat dan bijvoorbeeld om het realiseren van een aangepaste slaap- en badkamer beneden met tillift.
Het regelen van hulpmiddelen en het in gang zetten van woningaanpassingen vraagt erg veel. Van uitzoeken wat er moet en kan, tot de aanvraag, de toewijzing, de levering, het onderhoud, de vervanging en eventueel hergebruik. En als je verhuist begint een deel van dit proces opnieuw.
a) Geef toegang tot het palet hulp- en vervoermiddelen dat voor deze groep nodig is, zonder dat voor elk onderdeel apart moet worden geïndiceerd.
b) Betrek in het beslisproces op gelijkwaardige wijze de keuze en het oordeel van de ouders en maak het advies van de eigen ZEVMB-deskundige ergotherapeut en/of revalidatiearts leidend.
c) Weeg bij elke aanvraag het belang en de behoefte van alle gezinsleden mee.
d) Zorg voor kennis over ZEVMB bij alle betrokken partijen die betrokken zijn: van aanvragen tot toewijzen, passing, bestellen, leveren, onderhoud en retour.
e) Zorg voor één regisseur die verantwoordelijk is voor een goed proces van aanvraag tot en met levering en service/onderhoud; niet zijnde de ouders.
f) Zorg voor deze groep voor een landelijke of regionale inkoop (n=7)
In 2023 is er een aanbod van hulpmiddelen, woningaanpassingen, en vervoersmogelijkheden dat voldoet, en is het aanvraagproces hiervan eenvoudig, efficiënt en effectief geregeld. Kennis over aanvragen voor deze doelgroep is gebundeld en beschikbaar op de werkvloer en de processen waar mogelijk onafhankelijk van de financier (Wlz, Wmo, Zvw.) Het onderhoud van de materialen gebeurt efficiënt en hergebruik van hulpmiddelen is handig geregeld.